Les Brigades Internacionals van ser una unitat militar de l’Exèrcit Popular de la República, organitzada per la Comintern i formada per uns 35.000 voluntaris civils antifeixistes d’arreu del món. Combatents procedents de fins a 54 països diferents s’hi allistaren per combatre el feixisme a la Guerra Civil Espanyola de 1936-1939. Malgrat la inexperiència militar de la majoria dels seus membres, les Brigades Internacionals van esdevenir la força de xoc, la columna vertebral de l’exèrcit republicà. Així, van lluitar en les batalles més importants de la guerra: defensa de Madrid (novembre-desembre de 1936), carretera de la Corunya (gener de 1937), Jarama (febrer de 1937), Guadalajara (març de 1937), la Granja (maig-juny 1937), Brunete (juliol 1937), Belchite (agost- setembre 1937), Terol (desembre 1937-febrer 1938), ensulsida i retirada de l’Aragó (març-abril 1938) i, finalment també ho van fer en els combats de l’ofensiva i posterior batalla de l’Ebre (juliol-novembre 1938). Les Brigades Internacionals van ser retirades del front el 23 de setembre de 1938, i posteriorment desmobilitzades seguint els acords signats al Pacte de Munich (29-30 de setembre de 1938). Van tornar al combat efímerament a finals de gener i el febrer de 1939, com a Agrupació Internacional, en defensa del darrer territori català lleial a la República fins a la seva dissolució i després de creuar la frontera francesa el 9 de febrer de 1939. A l’estiu de 1938, les Brigades Internacionals eren una força més nominal que real, ja que els seus efectius només disposaven d’un terç de voluntaris internacionals, un fet, conseqüència de la gran sagnia soferta per aquests combatents durant els embats mantinguts al llarg de la guerra i a una disminució de l’afluència de nou voluntariat, essent els dos terços restants coberts per combatents catalans i espanyols.

 

Les forces de les Brigades Internacionals que lluitaren al sector d’Ascó restaren integrades a la 35 Divisió Internacional. Concretament, van ser la XI Brigada Internacional Thäelmann, la XIII Brigada Internacional Dombrowski, i la XV Brigada Internacional Lincoln.

Imatge 1: Placa commemorativa de la XIII Brigada Internacional Dombrowski. Placa conmemorativa de la XIII Brigada Internacional Dombrowski. Font/Fuente: (Josep Munté i Mateu).
Imatge 2: Cartell de les Brigades Internacionals. Cartel de las Brigadas Internacionales. Font/Fuente: (Spain at war).
Imatge 3: Funeral del voluntari internacional polonès d’origen jueu Chaskiel Honigstein a Barcelona, el 8 d’octubre de 1938. Funeral del voluntario internacional polaco de origen judío Chaskiel Honigstein en Barcelona, el 8 de octubre de 1938. Font/Fuente: (La Vanguardia).