El sector del front de l’Ebre d’Ascó va ser, a l’inici de l’ofensiva republicana, un escenari important en l’acció del pas del riu. Estava previst que per aquí creuessin les forces de la 35 Divisió Internacional, mitjançant dues zones de ruptura. Al nord d’aquesta vila, havien de creuar les unitats de la XI Brigada Internacional Thäelmann amb l’objectiu d’ocupar Ascó i avançar en direcció a la Fatarella. Mentrestant, al sud de Vinebre-Ascó havien de travessar, en primer escaló, la XIII Brigada Internacional Dombrowski, amb la missió de penetrar en el dispositiu enemic, ocupar la cruïlla de Camposines, Corbera d’Ebre i avançar vers Gandesa. En segon escaló, havia de creuar per aquest mateix punt la XV Brigada Internacional Lincoln amb la finalitat d’ajudar en l’ocupació d’Ascó i alhora continuar la penetració cap a Gandesa conjuntament amb la XIII Brigada. El lloc de ruptura per on havien de creuar les forces de la XIII i XV Brigades era la confluència del riu de la Torre de l’Espanyol amb l’Ebre, dos-cents metres aigües amunt de l’actual embarcador de Vinebre. Es trobava davant de l’antic punt quilomètric 181 de la línia de ferrocarril de Saragossa a Barcelona, a la zona del Mossollo del Mas del Flare, en terme municipal d’Ascó. Mentre, el punt de pas de la XI Brigada es va fixar al nord d’Ascó a la zona dels Aubals. Les unitats franquistes defensores del sector d’Ascó formaven part de la 50 Divisió. Concretament, eren el XVI i XVII Batalló de Mèrida en primera línia i el IV Batalló de Girona a la rereguarda als voltants de la Fatarella.

L’atac al sector sud va començar a les 03.00 hores, la nit del 25 de juliol de 1938, i operaren a l’avantguarda les companyies del 50 Batalló Adam Mickiewicz, de la XIII Brigada Internacional. Després d’un curt tiroteig, les forces franquistes, sorpreses per la magnitud de l’escomesa, retrocediren una part en desordre mentre altres es refugiaren a l’interior d’Ascó. Ràpidament, l’avenç de les tropes republicà continuà. La XV Brigada Internacional creuà rere la XIII i amplià l’esvoranc en el dispositiu enemic.

Mentre, al sector nord, la XI Brigada Internacional començà a passar a les 04.00 hores, davant d’una resistència més organitzada que va dificultar la travessa. Tanmateix, la profunda penetració de les forces republicanes de la XIII i XV brigades va debilitar la defensa franquista i les unitats republicanes van ocupar Ascó a les 10.40 del matí. Posteriorment, a l’interior del túnel ferroviari proper a aquest municipi, s’establí el lloc de comandament del tinent coronel Juan Modesto Guilloto León, cap de l’Exèrcit de l’Ebre. També s’hi instal·là un hospital militar republicà.

 

Imatge 1: Forces republicanes de la 35 Divisió Internacional a Ascó. Fuerzas republicanas de la 35 División Internacional en Ascó. Font/Fuente: (Archivo Histórico del PCE).
Imatge 2: Imatge propagandística de les forces republicanes a Ascó. Imagen propagandística de las fuerzas republicanas en Ascó. Font/Fuente: (Archivo Histórico del PCE).
Imatge 3: Al centre de la imatge, el tinent coronel Juan Modesto, cap de l’Exèrcit de l’Ebre al seu lloc de comandament instal·lat al túnel d’Ascó. En el centro de la imagen el teniente coronel Juan Modesto, jefe del Ejército del Ebro en su puesto de mando instalado en el túnel de Ascó. Font/Fuente: (Archivo Histórico del PCE).