Restaurantes2020-05-08T13:07:05+02:00

Restaurantes

Buddha Bar

Dirección: Ctra. Camposines, 62

Teléfono: 977 405 713

Correo electrónico: montsecastanvives@gmail.com

Horario de apertura: 07.30-00.00 H

Batalla de l’Ebre

La Batalla de l’Ebre va representar l’enfrontament de les millors unitats militars de dos grans exèrcits: l’exèrcit Popular de la República i l’exèrcit franquista enviat a l’Ebre per tal de repel·lir l’ofensiva republicana.

El recorregut dels Espais de la Batalla de l’Ebre inclou tot un seguit de rutes per espais històrics i centres d’interpretació distribuïts al llarg de la comarca de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, els principals escenaris dels 115 dies de combats que van convertir l’Ebre en la batalla més dura, sagnant i decisiva de tota la guerra.

A Ascó podem visitar dos indrets que formen part dels Espais de la Batalla de l’Ebre, són el búnquer dels Reguers i el Campament del XVè Cos de l’Exèrcit.

Campament del XVè Cos de l’Exèrcit

L’any 2005 es va descobrir al vessant nord de la serra de la Fatarella un immens campament republicà construït el 1938, eren les restes del campament del XV Cos d’Exèrcit de l’Ebre, comandat pel tinent coronel Manuel Tagüeña.

El campament, construït amb pedra i distribuït en quatre terrasses a diferents nivells de la vessant de la muntanya, constituïa un autèntic poble, on entre juliol i novembre de 1938, es calcula que foren 5000 els soldats republicans que hi van viure durant els 115 dies que durà la Batalla de l’Ebre. Compta també amb refugis excavats a la roca per a protegir la soldadesca enfront dels bombardeigs de l’aviació franquista. El campament comptava amb cambres resguardades per als comandaments, alguna de les quals amb accés directe al refugi.

El campament del XV Cos d’Exèrcit fou un vertader punt organitzatiu, que servia de lloc d’instrucció i d’entrenament, de distribució d’avituallament i munició i també d’assistència i evacuació de ferits.

La seva ubicació en un lloc amagat i ben defensat, amb un gran domini visual sobre el riu, servia per a mantenir un contacte continuat amb la rereguarda republicana. Posteriorment el personal es desplaçà al refugi antiaeri de Flix, construït per la necessitat de crear estructures defensives per a protegir la població civil dels constants bombardeigs de l’aviació.

Búnquer dels Reguers

El búnquer dels Reguers és una construcció defensiva que formava part del sistema de fortificacions permanents anomenat “Línea fortificada de la Cabeza de Puente Riba-roja-Flix-Ascó”, i que tenia un doble objectiu: controlar la zona propera al riu per impedir un possible atac republicà i defensar la via del ferrocarril.

Aquesta línia fortificada va ser construïda per l’exèrcit franquista en arribar al riu Ebre, i va restar sota el seu poder fins a l’ofensiva del 25 de juliol de 1938, la qual els soldats republicans van travessar el riu i el van ocupar sense trobar-hi massa resistència. L’atac per sorpresa havia estat un èxit.

El búnquer quedà en territori republicà durant la major part de la Batalla de l’Ebre però només els últims dies s’hi van fortificar els soldats republicans per tal de guanyar temps i permetre la retirada organitzada cap a Flix.

Acabada la Batalla de l’Ebre els franquistes l’ocuparen des del 15 de novembre fins a finals de desembre, quan iniciaren la campanya sobre Catalunya.

Calle de la Mola

Sin duda es, junto con la calle Sequerets, una de las calles más típicas de Ascó. Esta balconada sobre el Ebro sigue el antiguo trazado de las murallas de Ascó. En la calle de la Mola, las casas dejan libre el pasillo de murallas destruidas por los  bombardeos desde el otro lado del río durante la Guerra Civil de 1936-1939. Hoy en día aún se puede contemplar algún resto de estas murallas en la Mola, en la plaza Nova y en las calles del Cavaller y Trinquet. Los muros de las plazas y paredes de las casas son de piedra y barro, o senzillamente, de tapia.
La calle de la Mola, que tiene forma de herradura, conserva los típicos portales de las casas de ladrillos en abanico, de clara influencia morisca. Desde este lugar se tiene una magnífica vista sobre el Ebro, les Illes, el Pas del Ase y el Montsant al fondo.

Llaut Lo Roget

Sinte el Ebro de cerca navegando con el Llagut Lo Roget, una réplica de los barcos tradicionales utilizados durante siglos en el valle del Ebro.

Lo Roget realiza viajes turísticos entre Ascó, Pas de L’ase y el embarcadero de Vinebre, cruzando una de las zonas fluviales más espectaculares de Ribera d’Ebre, el Pas de l’ase. En este pequeño cañón, el Ebro está abriendo paso entre montañas dejando hermosos paisajes vírgenes. Disfruta de este tramo del río Ebro mientras escuchas los susurros del agua, observando las abundantes aves que lo habitan, admirando los inmensos bosques ribereños.

Comienza a funcionar a principios de mayo

Debe organizar la reserva previa de las plazas por teléfono 977 40 65 83 o enviando un correo electrónico a turisme@asco.cat.

Actividades relacionadas:

Descubriendo la esencia del Ebro

PDF Lo Roget

DESCARREGAR

PDF Lo Roget

Bar Nucleo

Adreça: Carretera de Camposines, 43

Telèfon: 977 406 095

Horari: de 6 a 23 h

Tipus de cuina: Tapeo i pizzes artesanes

Capacitat: 45 pax

Particularitats: Divendres i dissabte Montaditos / Vermouth / Promoció en combinats / Sopars de grup

Go to Top