El passat diumenge dia 16 de juliol, organitzat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Ascó, va tenir lloc al Pas de barca, un dels punts on les tropes republicanes van travessar el riu Ebre, la commemoració del 85è aniversari de l’inici de la Batalla de l’Ebre. L’acte va estar encapçalat pel Molt Honorable Senyor Pere Aragonès, President de la Generalitat de Catalunya i la Consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González.
El Delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernández, el Director General de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses Aguado, la Directora del COMEBE, Cinta Farnós, així com l’Alcalde, Regidors i Regidores de l’Ajuntament d’Ascó, Alcaldes i Regidors dels pobles veïns van estar present en aquesta commemoració.
L’acte va retre memòria a les víctimes i combatents de la Batalla de l’Ebre. Entre els assistents es trobava el Sr. Salvador Farrés, un dels darrers supervivents de la lleva del Biberó. Amenitzat pel quartet Camerata XXI, es va llegir una carta de Miquel Morera, un altre dels supervivents de la Lleva i recentment reconegut amb la Creu de Sant Jordi.
La Batalla de l’Ebre es va iniciar la matinada del 25 de juliol de 1938, quan les tropes republicanes van travessar el riu Ebre per diferents punts, entre Mequinensa i Amposta i va finalitzar el 16 de novembre de 1938. En els 115 dies que va durar s’estima que hi van morir 30.000 persones, civils i soldats d’ambdós exèrcits, convertint-se en la més cruel de les batalles de la Guerra Civil.