A Ascó, la festa de Sant Antoni engloba diversos elements simbòlics que la fan única. A banda del costat religiós de la celebració, que gira entorn a la devoció al Sant protector dels animals, un altre dels aspectes essencials que la caracteritzen és la seva vessant lúdica.

Les tradicionals corrides de cavalls, rucs i matxos

Les tradicionals i populars corrides de cavalls, rucs i matxos són les úniques de la Ribera d’Ebre que mai no han deixat de realitzar-se. Tenen lloc tres dels quatre dies que dura la festa; les dues primeres curses es duen a terme al circuit de cavalls de la Fontxinxella i la tercera cursa al carrer dels Clots, tal com es feia antigament. És un carrer recte i costerut situat al mig del poble que, amb motiu de la festa i excepcionalment, aquell dia s’omple de terra perquè els animals puguin córrer més fàcilment.

Si només podeu assistir a una cursa, us recomanem que no us perdeu aquesta última, la del carrer dels Clots, viureu una experiència autèntica! Els asconencs i asconenques se situen als balcons de les cases i a banda i banda del carrer, que s’omple de gom a gom. Amb el crit de “Que Sant Antoni mos guardo!”, l’aviador dóna el tret de sortida a la cursa i comença a sonar una música especial interpretada per la banda del poble. Les curses de cavalls impressionen per la seva velocitat i per poder sentir els animals ben a prop! Però les més divertides són, sens dubte, les corrides de rucs, que van d’un costat a l’altre i a vegades, fins i tot, giren cua i van cap al sentit contrari de la meta.

Els premis

Ascó també ha sabut conservar els tradicionals premis als guanyadors de les corrides de Sant Antoni, obsequiant amb galls els dos primers i amb una ceba ben grossa el tercer, a banda de diners en metàl·lic (recompensa que es va incorporar més tard).

Els jocs tradicionals a la plaça

Tot i que només fa una vintena d’anys que estan inclosos al programa, els jocs tradicionals a la plaça s’han convertit en un dels moments més esperats de la festa, sobretot per als més petits! Durant la tarda del tercer dia de festa, la plaça de l’Església s’omple de jocs tradicionals catalans! Tant si sou petits o grans podreu jugar al joc de la trisella o participar a la corrida de pedres, a la tirada de birles, a la trencada de tupins o a l’esperada estirada de corda! Fins i tot, podreu pujar damunt d’un ruquet per intentar agafar el màxim possible de cintes amb una forca! Entre joc i joc, podreu degustar un
berenar ben típic. Si veniu amb canalla, no us ho podeu perdre!

Us agradaria assistir a una corrida de cavalls? Si en voleu saber més sobre la festa, us recomanem aquests dos articles: La Festa de Sant Antoni: La Vessant Religiosa i La Festa de Sant Antoni: La Vessant Social i Festiva.