Un dels moments més esperats de la festa de Sant Antoni és l’encesa de la foguera! Ubicada al bell mig de la plaça de l’Església i ben carregada de la llenya cedida pels veïns de la població, la foguera és un dels elements simbòlics de la celebració. El Clavari i els Majorals, les Pubilles, les Damisel·les i els Hereus són els encarregats d’encendre la foguera, que cremarà durant tres dies seguits. La majoria dels actes socials i festius, com per exemple la ballada de jotes i sardanes i els àpats populars tenen lloc al voltant de la foguera.

Ball de jota a la plaça

Cada dia, a partir de les 18h de la tarda i fins la mitjanit, no para de sonar la música perquè els asconencs i asconenques puguin ballar la tradicional jota al voltant de la foguera! Amb música i dansa pròpies, la jota d’Ascó es balla per parelles i es creu que existeix des de, com a mínim, l’any 1520! Si us animeu ballar-la de la manera més tradicional, heu de comprar una coca de Sant Antoni a la plaça i agafar-la amb la mà ben aixecada mentre danseu!

Els músics

El músics tenen un paper essencial durant la festa de Sant Antoni, ja que les seves interpretacions acompanyen diversos actes, des de la plega del primer dia, passant pels Tres Tombs, les corrides d’animals i el ball a la plaça. La banda està formada per músics del poble i, en molts casos, la passió per la música ha anat passant de generació en generació dins de cada família.

Àpats populars al voltant de la foguera

Quan arriba l’hora de sopar, la música deixa de sonar, però ningú no es mou de la plaça. És l’hora d’anar a buscar la clotxa, un plat típic de les Terres de l’Ebre elaborat amb pa, oli d’oliva, tomàquet, all i sardina a la brasa, tot acompanyant-lo amb un bon got de vi a la vora del foc! Durant l’àpat, podreu gaudir d’algun espectacle musical o humorístic. Podreu comprar el vostre tiquet a la plaça de l’Església.

Ball d’orquestra i festa per als més joves

Un cop passada la mitjanit, la ballada de jotes a la plaça s’acaba però la festa continua al Casal Municipal, amb el ball d’orquestra. Més tard, és el torn de grups de versions o DJs i la festa s’allarga fins la matinada.

Us agradaria aprendre a ballar la jota al voltant de la foguera? Si en voleu saber més sobre la festa, us recomanem aquests dos articles: La Festa de Sant Antoni: La Vessant Religiosa i La Festa de Sant Antoni: La Vessant Lúdica.