La festa de Sant Antoni d’Ascó està reconeguda com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya des de l’any 2010 i conserva tradicions que han anat passant de generació a generació des de fa molts anys.

És considerada la festa major d’hivern d’Ascó i té lloc durant el cap de setmana més proper al 17 de gener (dia de Sant Antoni Abat). La festa popular està dedicada a Sant Antoni, patró dels animals, que prenen un gran protagonisme durant la celebració. Tot i que aquesta festa se celebra en altres pobles de la zona, Ascó ha sabut conservar un seguit d’aspectes i símbols que la fan única.

Clavari i Majorals

El Clavari i els dos Majorals, juntament amb el mossèn, són els encarregats de preparar el programa de la festa, organitzar-la i vetllar pel seu bon funcionament i perpetuació. El seu paper és essencial, basat en el compromís i la dedicació. La figura d’aquests tres protagonistes apareix referenciada des de l’any 1739 i s’ha mantingut des de llavors.

Recollida de llenya i plega

La festa comença amb la recollida de la llenya que els veïns deixen a les portes de casa seva i que serveix per alimentar la foguera, situada al bell mig de la plaça principal, i que resta encesa durant tots els dies de celebració. També té lloc la plega (o recaptació de diners) pels carrers del poble, que abans servia per cobrir les despeses de la festa.

Els Tres Tombs

El segon dia de la festa comença a primera hora del matí amb els tradicionals Tres Tombs, quan els asconencs i asconenques es troben a la Plaça de l’Església i segueixen un itinerari pel poble amb els seus animals. Durant el recorregut, encapçalats pel Clavari i els Majorals, es passa a buscar la imatge del Sant a casa del Clavari, que l’ha custodiat durant tot l’any. El seguici finalitza davant de l’església, on el capellà beneeix els animals i els dóna el pa beneït. Aquesta és una mostra més de la devoció i la fe cap al Sant, com a protector dels animals, ja que existeix la creença que l’animal ha de ser beneït per poder anar a córrer i perquè no prengui mal durant tot l’any.

Missa en honor a Sant Antoni

Després, es fa una missa en honor a Sant Antoni i una processó on es trasllada, des de l’església, la imatge del Sant a casa del nou Clavari, qui convida a la població a un petit esmorzar. Ja heu visitat Ascó durant la festa de Sant Antoni? Si en voleu saber més sobre la festa, us recomanem aquests dos articles: La Festa de Sant Antoni: La Vessant Lúdica i La Festa de Sant Antoni: La Vessant Social i Festiva.