La segona gran ruta cicloturística de les Terres de l’Ebre, després de la Via Verda és el Camí de Sirga o GR-99.

Es tracta d’un recorregut que ressegueix el curs del riu Ebre des del seu naixement fins a la desembocadura, prop de 1.150 quilòmetres dividits en 59 trams de 20 km passant per les Comunitats Autònomes de Cantabria, Castella i Lleó, La Rioja, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya. La posada en valor del GR-99 fou incentivada pels principals actors de l’excursionisme i el senderisme de l’Estat Espanyol, els quals denominaren la ruta camins Naturals de l’Ebre.

A  les Terres de l’Ebre el GR-99 és conegut com el Camí de Sirga. Des d’antic, les aigües de l’Ebre han estat solcades per les diverses civilitzacions que hi han fet estada: els ibers, els romans, els sarraïns, els cristians… Habitualment les naus navegaven empeses per la força favorable del corrent del riu i dels vents. Però en cas contrari, era necessària l’ajuda dels animals de càrrega i els sirgadors, homes de força, que des dels senders que vorejaven el riu estiraven cordes per empènyer les embarcacions plenes de mercaderies riu amunt.

A la Ribera d’Ebre trobem tres etapes de les 42 existents, una de les quals passa pel terme d’Ascó, concretament l’etapa 38 que connecta Flix amb Móra d’Ebre.

Sens dubte és una bona opció per a conèixer el riu i el nostre petit territori. T’animes? Més informació a l’Oficina de Turisme d’Ascó o al web: www.caminosnaturales.com

Rutes al wikiloc