El casc antic d’Ascó és ric en patrimoni històric i la seva moreria és una de les més representatives de l’Ebre català. Us proposem una ruta a peu que us permetrà descobrir alguns dels tresors d’Ascó.

La plaça de l’Església és el punt de sortida d’aquest itinerari. Des d’aquí ens endinsarem a descobrir, a través de carrerons, placetes i perxes, l’Ascó més tradicional. Comenceu a caminar en direcció al Carrer Major i al cap de pocs metres trobareu Ca Estisora. Aquesta casa, que fa cantonada, és considerada l’entrada al que va ser la vila closa i es creu que, antigament, era una torre de guaita de la moreria. És en aquesta mateixa casa on l’historiador local Carmel Biarnés va localitzar, a les golfes, diversos antics fulls escrits en àrab que correspondrien a un Alcorà.

Si continueu caminant pel mateix carrer, al cap de pocs metres, trobareu a l’esquerra el carrer Baijunga i, al final d’aquest, un petit perxe. Aquest carrer us pot donar idea de com eren els accessos per salvar el desnivell entre els carrers. En alguns casos com aquest, el pas s’ha mantingut lliure. En canvi, en d’altres, aquests accessos es van privatitzar convertint-se en correlasses compartides entre alguns veïns.

Més endavant, trobareu la plaça de l’antic mercat on s’alça l’Escola Municipal de Música. L’edifici, de recent construcció, ocupa l’espai on hi havia hagut l’ajuntament. En el moment de construcció del nou edifici, es va conservar la pedra clau de la porta on es pot llegir la data de 1610, que correspon a l’any d’expulsió dels moriscos. Sembla ser que aquest lloc va ser important durant l’època morisca, ja que és aquí on se situava l’aljama musulmana i, posteriorment, la universitat, que és on es prenien totes les decisions (com als ajuntaments actuals).

Abans de continuar el recorregut, podeu baixar per unes escaletes que us portaran a una altra construcció ben curiosa. Es tracta de dues grans voltes que sostenen la plaça del mercat i a l’interior de les quals hi ha diverses sitges utilitzades durant el període morisc per emmagatzemar els cereals.

Però aquests no són els únics testimonis del passat morisc! Mentre passegeu pels carrerons estrets i tortuosos del casc antic, val la pena que aneu observant atentament per poder identificar altres elements de l’època morisca, com per exemple els portals de les cases amb els arcs de mig punt, les llindes d’algunes finestres de color blau per espantar els mals esperits, o els perxes, com el de Santo Domingo, que trobareu a la vostra dreta amb unes escales que pugen carrer amunt.

Seguint el recorregut segur que us vindrà de gust fer una petita pausa a la plaça Nova, per poder contemplar l’extraordinària vista que ens proporciona el Balcó de l’Ebre. Veureu l’Ebre, els camps d’ametllers i els pobles de Vinebre i la Torre de l’Espanyol. L’observació del paisatge us ajudarà a entendre la posició estratègica i privilegiada d’Ascó al llarg de la història.

Continueu caminant fins al Pla de Vallxiqué. Val la pena arribar-hi per veure el carrer dels Sequerets, un dels més bonics del poble que s’enfila entre les cases, fent ziga-zaga. Segons sembla, en aquesta zona de la vila, és on s’assecaven els fruits (sequers), d’aquí el nom.

Torneu enrere i entreu pel carrer de la Mola que és, sens dubte un dels carrers més típics d’Ascó, on sembla que no hagi passat el temps. El carrer està ple de cases amb les típiques portes d’arc de ferradura. Si seguiu doneu la volta pel carrer de la Mola, fareu cap altra vegada a la plaça Nova. En aquest punt, podeu tornar a la plaça de l’Església per on heu vingut, o bé baixar pel carrer del Riu i seguir descobrint racons i elements particulars del poble.

Si preferiu fer la visita acompanyats, l’Oficina de Turisme organitza sovint visites guiades al casc antic d’Ascó. Podeu demanar més informació per telèfon al 977 40 65 83 o per email turisme@asco.cat.