Si us agrada combinar excursions i patrimoni, us proposem una ruta que us portarà a visitar les quatre ermites d’Ascó, d’estils arquitectònics ben diferents. Durant el trajecte gaudireu de la tranquil·litat rural i dels paisatges de ribera, on el riu Ebre és el protagonista. Us recomanem que porteu calçat còmode, beguda i menjar per acabar l’excursió amb un bon pícnic. El recorregut és majoritàriament pla amb algunes pujades, d’uns 8 km (només anada) i és apte per a petits i grans.

Podeu iniciar l’itinerari a l’ermita de Sant Miquel d’Ascó, situada a l’entrada nord del poble, on hi ha places d’aparcament. L’ermita, d’una sola nau coberta amb volta de canó, es distingeix pel perxe exterior, obert per tres arcs. La porta, d’arc de mig punt, està formada per tretze dovelles i a la pedra clau hi ha gravat l’any 1741, tot i que es desconeix l’any de construcció de l’ermita i es creu que aquesta data fa referència a alguna renovació. L’ermita normalment està tancada, però la podreu visitar durant la festa de Sant Miquel de Maig, que té lloc el dissabte més proper al 8 de maig.

Per arribar fins al segon punt del recorregut, la capelleta de la Mare de Déu del Carme a l’accés sud, caldrà creuar gairebé tot el poble resseguint la carretera (uns 500 metres). Un cop sortiu del municipi, podreu seguir caminant uns 350 metres per la passarel·la situada a la part esquerra de la carretera, amb una espectacular vista sobre el riu Ebre. Baixant unes escales, arribareu a la petita ermita, situada molt a prop del riu Ebre, ja que la Mare de Déu del Carme és la patrona dels navegants i pescadors. Amb motiu de la construcció de la via del tren, la capelleta va ser traslladada l’any 1882 al lloc on es troba actualment. L’ermita es converteix en el punt de trobada dels feligresos de la població tots els vespres d’estiu des del dia 16 de juliol (diada de la Mare de Déu del Carme) fins al dia 24 (vespra de Sant Jaume), on s’hi celebra la novena de la Mare de Déu del Carme, una tradició religiosa molt arrelada a Ascó.

Per arribar a la següent parada del recorregut, haureu de creuar la carretera i dirigir-vos cap al Calvari, tal com està senyalitzat. Seguint les indicacions, aviat trobareu un camí de terra que puja cap al cim del turó, on es troba l’ermita del Calvari. Pujareu pel mig d’un bosc de pins, seguint un Via Crucis fet amb creus metàl·liques numerades (és aquí on es fa una processó per Setmana Santa). Quan passeu la creu número XIV voldrà dir que ja heu arribat al Calvari! Als voltants de l’ermita trobareu una petita construcció de fusta amb una llibreta dins, on podreu deixar una petita signatura amb els vostres noms i la data de l’excursió! Aquest és un magnífic punt per admirar la vista espectacular sobre el poble, el Castell d’Ascó, els camps d’ametllers i vinya de l’Illa, els pobles veïns de Vinebre i La Torre de l’Espanyol i, evidentment, el riu Ebre.

Si teniu ganes d’allargar l’excursió, podeu arribar fins a la quarta ermita d’Ascó, l’ermita de Santa Paulina. Un cop baixeu del Calvari, haureu de creuar un altre cop la carretera C-12B i durant uns 300 metres haureu de caminar a l’esquerra de la calçada en sentit sud (direcció contrària a Ascó), fins que trobeu la primera entrada a mà esquerra. Un cop hagueu agafat el camí, aneu seguint les indicacions i camineu per la pista d’asfalt envoltada d’oliveres i pins durant 4.5 km fins a l’ermita de Santa Paulina, situada a la zona forestal de Mas de Prades. Des de l’ermita podreu gaudir d’una vista excel·lent de les muntanyes que envolten Ascó, mentre gaudiu d’un bon àpat a la zona de pícnic. A banda, és un bon lloc per a l’observació de fauna (cabra hispànica, porc senglar i moltes espècies d’aus) i hi trobareu panells explicatius. Si aneu amb nens petits, després de visitar l’ermita del Calvari podeu agafar el cotxe per anar fins a l’ermita de Santa Paulina, en comptes d’anar-hi a peu.