Degut a la seva situació estratègica, Ascó ha estat en nombroses ocasions testimoni d’importants esdeveniments històrics que han tingut com a protagonistes a sarrasins, templers, moriscos… L’any 1938, Ascó va tornar a ser l’escenari d’un episodi clau de la història més recent del nostre país. Durant 115 dies va tenir lloc una de les batalles més dures i transcendents de la Guerra Civil espanyola (1936-1939): la Batalla de l’Ebre.

Durant els darrers anys s’han recuperat diferents indrets que van ser testimoni dels combats (búnquers, trinxeres, refugis…) i s’han fet memorials i centres d’interpretació amb l’objectiu de fomentar la memòria històrica de la Guerra Civil. Us proposem una ruta en cotxe que inclou la visita lliure i gratuïta de 5 espais històrics situats al terme municipal d’Ascó i voltants, que formen part de l’itinerari dels Espais de la Batalla de l’Ebre.

Trinxeres del Calvari

El punt inicial de la ruta es troba a l’accés sud del poble, on hi ha un camí per accedir a peu a l’ermita del Calvari (15 minuts aproximadament). Les vistes des del cim del turó són espectaculars! Des d’allà, podreu veure com l’Ebre forma una frontera natural que va ser aprofitada per ambdós bàndols durant la guerra. És per aquesta situació privilegiada que, a pocs metres de l’ermita, hi veureu diverses rengleres de trinxeres que han estat condicionades i que es poden visitar.

El búnquer dels Reguers

A poc menys d’un quilòmetre de les trinxeres es troba el segon punt de la ruta. Amb el cotxe, haureu de continuar per la carretera C-12B i agafar la primera sortida a l’esquerra. Aviat trobareu una construcció defensiva, amb vistes al riu. Aquest búnquer de formigó va ser construït per l’exèrcit franquista en arribar al riu Ebre i servia per defensar la via del ferrocarril i controlar la zona propera al riu. El búnquer formava part d’un conjunt més gran de fortificacions que arribava fins dalt de la serra de la Fatarella, situades estratègicament i connectades les unes amb les altres a través d’una extensa i diversificada línia de trinxeres.

El Memorial de les Camposines

Seguint en direcció a Gandesa, al cap d’uns 10 km de recorregut en cotxe a través de paisatges de pins, vinya, ametllers i camps d’oliveres, trobareu a mà esquerra el Memorial de les Camposines. Construït sobre una antiga trinxera, el memorial és un espai dedicat al dol i a la memòria de tots els combatents que van participar a la batalla i que hi van perdre la vida. El memorial conté informació dels esdeveniments històrics i recull referències d’aquests soldats. És un bon indret per entendre l’evolució de la Batalla de l’Ebre i conèixer una mica més la participació que van tenir els soldats de les Brigades Internacionals.

El campament del XVè Cos de l’Exèrcit

Per arribar al següent punt de la ruta, caldrà agafar el cotxe de nou i seguir la carretera C-12B durant uns quants metres fins que trobeu, a la dreta, el desviament cap a la Fatarella. Després d’uns 8 km i un cop hagueu passat el poble, seguiu per la T-733 durant uns 3 km més fins a arribar al Campament del XVè Cos de l’Exèrcit. Aquest és un dels espais més impressionants de la Batalla de l’Ebre: un gran campament republicà construït l’any 1938, on van viure uns 5000 soldats durant els 115 dies que va durar el combat. El campament es localitza en un punt estratègic i és per això que va esdevenir un
lloc d’instrucció, de distribució d’avituallament i munició i també d’assistència als ferits. Tot i que actualment només es pugui veure l’estructura i les diferents sales, també s’hi poden observar els refugis excavats a la roca que els soldats utilitzaven per protegir-se dels atacs de l’aviació franquista.

Pas de Barca

Per visitar l’últim espai de la ruta, heu de tornar a Ascó per la carretera T-733 (10 km
aproximadament) i creuar el pont en cotxe (o en bicicleta o a peu si ho preferiu, per la passarel·la adaptada). Un cop a l’altre costat, si gireu a mà dreta i seguiu caminant a la vora del riu, aviat arribareu a l’antic pas de barca d’Ascó. Aquest va ser un espai rellevant durant la guerra civil, ja que es va convertir en un dels principals passos que va possibilitar la comunicació i avituallament de les forces republicanes.

Quin d’aquests espais històrics us agradaria visitar primer? Si en voleu saber més sobre la Batalla de l’Ebre, trobareu més informació al nostre article.