Amb l’arribada de la primavera, els dies es fan més llargs i els paisatges de ribera que envolten Ascó comencen a agafar un color especial. A continuació, us fem 5 propostes per gaudir d’Ascó durant aquesta època de l’any, que us permetran descobrir el patrimoni del poble, compaginant visites culturals, activitats a la natura i degustacions de productes locals.

Excursions a peu

Les temperatures cada cop més agradables i el sol omnipresent fan que sigui el moment idoni per gaudir de les activitats a l’aire lliure! Què preferiu: excursions a la vora del riu, al pic d’una muntanya, a indrets històrics…? Les opcions són nombroses! Al nostre article sobre senderisme per Ascó trobareu 8 rutes diferents, totes senyalitzades, que us permetran descobrir els paisatges que envolten Ascó. No oblideu que la natura és casa nostra i cal tractar-la de manera responsable i sent respectuosos amb la flora i la fauna que hi habiten.

Baixada en piragua per l’Ebre

Si preferiu les activitats aquàtiques, una de les millors maneres de descobrir l’Ebre és, sens dubte, fer una excursió en piragua. No us oblideu els prismàtics per poder observar les aus… La tranquil·litat del riu i la diversitat de flora i fauna us deixarà meravellats! Des de l’embarcador d’Ascó, podeu començar la vostra aventura fins Móra la Nova (3h aprox) i, si voleu fer una excursió més llarga, podeu anar fins a Miravet (5h aprox). Diverses empreses de la Ribera d’Ebre ofereixen el servei de lloguer de piragües individuals i dobles (recomanable si realitzeu l’activitat amb nens/es) i també us podeu apuntar a una baixada organitzada amb un monitor. Trobareu tota la informació aquí.

Cap de setmana d’artesania i d’enologia

Com ja va sent tradició, a finals del mes de maig Ascó organitza la Mostra d’Arts i Oficis. Durant un cap de setmana sencer, tindreu l’ocasió de viatjar a l’època medieval per descobrir el passat artesà de la població. El casc antic i la moreria d’Ascó, una de les més representatives de l’Ebre català, es transformen en un museu a l’aire lliure, on artesans de tot Catalunya mostren el seu art fet amb materials ben diferents (vidre, ferro, tiges vegetals, terrissa…). És l’ocasió perfecta per visitar el patrimoni del poble i alhora entretenir els més petits amb els diversos tallers de manualitats i espectacles programats. L’edició 2023 tindrà lloc del XX al XX de maig. Si, a més a més, us agrada el vi, tenim el pla perfecte per acabar d’arrodonir el vostre cap de setmana! Després de visitar la Mostra d’Arts i Oficis podreu gaudir del Tastavin’s, on tindreu l’ocasió de degustar vins de la província de Tarragona: DO Terra Alta, DOQ Priorat, DO Montsant i DO Tarragona.

Ebrelumen: festival de videomapping a la Ribera d’Ebre

Aquest jove festival de l’audiovisual i de la natura va néixer a la primavera de 2021. Cada cap de setmana des de finals d’abril fins a principis de juny, els pobles de la Ribera d’Ebre organitzen una projecció de videomapping en espais singulars centrats en el patrimoni natural, material i immaterial fluvial lligat al riu Ebre. A Ascó, podreu gaudir d’aquest espectacle d’imatges i de música a la vora del riu i també podreu descobrir el patrimoni històric d’Ascó a través de visites teatralitzades al castell d’Ascó, visites guiades de la Batalla de l’Ebre i passejades a bord del llaüt Lo Roget, acompanyades de degustacions de productes locals. L’edició d’enguany tindrà lloc del 14 d’abril al 13 de maig de 2023 a 10 pobles de la Ribera d’Ebre i la projecció a Ascó es realitzarà el dia 12 de maig de 2023. Trobareu tota la informació sobre el festival i la programació a la pàgina web d’Ebre Lumen.

Paella popular a l’Ermita de Santa Paulina

Santa Paulina és la patrona d’Ascó i, com no podia ser d’altra manera, té una ermita al seu nom. Antigament, l’ermita estava situada a l’entrada del Pas de l’Ase, al costat del riu, en un lloc on sembla que hi va haver un gran poblat iberoromà. La tradició local explica que, durant una riuada, la imatge de la Santa va anar riu avall i va quedar enganxada en una roca on es va alçar l’ermita inicial.

L’abandonament i les crescudes periòdiques del riu van fer que acabés desapareixent. L’any 2003 es va construir una nova ermita, en una zona forestal coneguda com Mas de Prades, lluny del riu. Des d’aleshores i als voltants del 6 de juny (dia de Santa Paulina) se celebra una paellada popular. Si teniu ganes de passar un dia a la natura i conèixer una festa local, no dubteu a assistir-hi!

Enguany, el dinar popular tindrà lloc el dia XX de juny. Podreu comprar els tickets a l’Oficina de Turisme.